onsdag 18. januar 2012

Grunndeig- Søt gjærbakst ( UTEN SMØR)

Hei i stuen!

De siste dagene har jeg godt rundt og hatt bare så lyst til å bake. Jeg har begynt å få dilla på gjærbakst etter at jeg fant ut jeg skulle prøve ut noen oppskrifter.  Desverre har jeg alltid glemt vesentlig ting til selve bakingen så det har blitt utsatt og utsatt. Jeg har av og til en tendens til å begynne å bake ETTER at butikken har stengt.

Og da føler jeg det blir noe ekstra godt med det gode til kveldskos ;) Når jeg begynte på deigen var jeg over hodet ikke klar over hva jeg skulle bake. Boller, solboller, skoleboller,( NÅ IGJEN??? ;) ) Noe bolleform skulle det hvertfall bli. Så nå når jeg sitter her og venter på at deigen skal heve seg ferdig og bli klar for å bli "gnadd" litt igjen, så tror jeg bare det skal få bli noen helt alminnelige "HVETEBOLLER".
Dette er føste gang jeg prøver ut denne oppskriften men her kommer den:)




Grunnoppskrift på ca 30 boller
 1 kg hvetemel
1,5 dl olje
150 g sukker
1 ts bakepulver
2 pk ferskgjær eller 2 pk tørrgjær ( Jeg bruker fersk.)
3 ts kardemomme
1 ts salt
5 dl melk

Varm melken til den når 37 grader. Bland hvetemel, bakepulver, sukker, kardemommen og saltet, bland godt. Løs opp gjæren i den varme melken, bland sammen med det tørre når alt er oppløst og tilsett oljen. Rør til alt er godt blandet.
La deigen hvile 1/2 - 1 time eller til ca 1,5-2 ganger opprinnelig størrelse på et lunt og trekkfritt sted godt tildekket.

Deigen deles opp i de emnene man ønsker og triler til runde baller som deretter leges på tildekket plate.
La bollene heve seg i ca 45-60 min.
Stekes på 220 grader og er ferdig etter ca 10 minutter.
Kakk litt forsiktig på undersiden av de ferdige bollene og hør en hul lyd.



-Bollene mine skulle jo bli helt alminnelige, men jeg tok en liten vri underveis. Noen la jeg oppi muffinsformer, klippet et kryss ( som en liten krone), smørte på med smeltet smør strødde perlesukker og litt kanel over. Og noen som bare er klippet. Viss du liker litt "sterk" kardemomme smak og vill ha bollene litt søtere kan du tilsette litt mer kardemomme og sukker. (Jeg kjente nesten ikke kardemommesmaken, og syntes heller ikke bollene var så søte men GODE det var de;) )




Ha en fin kveld videre, klem Kathrine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar