onsdag 11. januar 2012

Skoleboller


Årets første bakst endte opp med skoleboller.
Denne oppskriften fant jeg i en bok jeg har kjøpt, og da må det jo prøves.
Jeg synes disse var HELT NYDELIGE, og er de beste jeg noen sinne har smakt.
Bedre enn både bakeren og butikken!!

Oppskriften kommer her.
100 g smør
ca 9 dl hvetemel
1 dl sukker
1/4 ts salt
3 1/2 dl melk
50 g gjær
1 egg til pensling
1 ts kardemomme -viss du ønsker, like gode uten som med.
(Utenom det i oppskriften har jeg alltid litt bakepulver i ca rett under 1 ts.)

Smuldre smøret i 3/4 av melet. Bland i resten av det tørre. Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i den. (Jeg brukte rød fersk gjær.) Bland alt godt.Tilsett nokk mel til at deigen akkurat løsner fra bollen. Ha bare i litt av gangen slik deigen ikke blir for fast.
HUSK at søt gjærdeig skal ikke eltes forlenge da det kan risikere at det ferdige resultatet blir seigt! Selv har jeg hatt noen uhell der ;)

Dekk bollen med et klede, og hev den til dobbel størrelse. Det tar ca 30-40 minutter. Sett deigen på et lunt sted og pass på at den ikke får trekk.
Ha litt mel på arbeidsbenken og elt den litt for hånd før du ruller den ut til en pølse. Del den i 15 emner og rull dem til store boller. Sett dem på en plate dekket av bakepapir. Trykk bollene litt flate og lag en grop og fyll på med vaniljekrem.
Vaniljekremen kan du få kjøpt ferdig, eller enkelt lage selv.

 Vaniljekrem.
5 eggeplommer
1 dl sukker
3 ss maisena
1 ts vaniljesukker
5 dl melk

Rør sammen eggeplommer, sukker, maisena og vaniljesukker i en bolle. Varm opp melken
og hell halvparten av melken over eggeblandingen. visp til alt sukkeret er oppløst og hell det tilbake i kasserollen med melk. Visp kraftig til kremen begynner å tykne.
Den skal ikke kokes. Avkjøl kremen,

Etterhev bollene i ca 20 minutter, pensles med et sammenpisket egg og stekes midt i ovnen på 225 grader i 12-15 minutter. Avkjøles på rist.

Når bollene har fått avkjølt seg litt kan du blande sammen noe melis med litt vann eller noen sitron dråper, dypp bollene i melisen og deretter i kokkos eller annen pynt.











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar